Potrzebny będzie biszkopt (kupiony w sklepie lub upieczony w domu).
Masa:
- dwa budynie śmietankowe
- 3 szklanki mleka
- 3-4 łyżki cukru
- 1 kopiasta łyżka margaryny
Polewa:
- 4 łyżki mleka
- 5 łyżek margaryny
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki kakao (tego zwykłego, nie słodzonego)
WYKONANIE
Masa: Gotujemy budynie, jednak nie z 4 szklanek, jak napisano na opakowaniu, tylko z 3, żeby masa była gęściejsza i bardziej zwarta. Kiedy lekko przestygnie, dodajemy margarynę i mieszamy, aż się roztopi.
Polewa: do rondelka wrzucamy mleko i margarynę. Po rozpuszczeniu margaryny dodajemy cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotujemy chwilę i zdejmujemy z ognia do przestygnięcia.
Biszkopt przekładamy budyniem, polewamy polewą i odstawiamy do lodówki, żeby budynie trochę stężały.
Zachęcam Was oczywiście do modyfikowania tego przepisu według swoich upodobań smakowych: możecie na przykład biszkopt przełożyć budyniem czekoladowym a polewę zrobić ze śmietanki do kawy lub białej czekolady. Jak kto woli. Eksperymentowanie w kuchni czasami prowadzi do zaskakujących wniosków i ciekawych odkryć ;)
OJ JAKIE PYSZNOŚCI!
OdpowiedzUsuńApetyczne :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
http://kuchareczkamala.blogspot.com
"Z górki to u mnie leci" tylko jedzenie;) Witam na malinowym blogu:)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńKonkurs na stronach Uber do konca dnia dzisiejszego, czyli 10.02. :)
Usuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie i na pewno równie dobrze smkuje :)
OdpowiedzUsuńjak się nie mylę to już jadłam kiedyś takie ciacho :)
OdpowiedzUsuńbyło bardzo pyszne
być może, chociaż ja przepisu na takie ciasto nie spotkałam :)
OdpowiedzUsuńMniam przepysznie wygląda :) aż mi smaka narobiłaś :P
OdpowiedzUsuń