czwartek, 12 marca 2015

Pasty z awokado - zdrowa alternatywa.

Podejrzewam, że każdy z nas lubi krem czekoladowy, a już na pewno używa masła do smarowania chleba. Z czasem jednak jest potrzeba przerzucenia się na zdrowsze jedzenie i znaleźć jakaś alternatywę dla posiłków, które dotąd były u nas na porządku dziennym.

Przestajemy zabielać zupy, rezygnujemy z zawiesistych sosów i dobrze byłoby zastąpić czymś masło. Może to być serek do smarowania, ale można też postawić na coś jeszcze zdrowszego. Pasta z awokado :)

Robię pastę na dwa sposoby: na słodko i wytrawnie, sprawdźcie! :)




Pasta na słodko to krem czekoladowy. 

- awokado
- gorzkie kakao (2-3 łyżki wg uznania)
- słodzidło: miód/syrop klonowy/syrop z agawy/cukier puder (wg uznania)
- mleko (3-4 łyżki)

Do rozdrobnionego na gładką masę awokado dodaję mleko, kakao i słodzidło.
Mieszam do całkowitego połączenia składników.

Pasta wytrawna:

- awokado
- serek naturalny (4-6 łyżeczek)
- sól, pieprz do smaku
- ewentualnie: ulubione zioła, czosnek, papryka słodka/ostra 

Awokado rozdrabniam na w miarę gładką masę, dodaję resztę składników. 
Mieszam do całkowitego połączenia składników.

Sami widzicie, jak łatwe są w przygotowaniu te pasty. Mało składników, pięć minut przygotowywania. Mnóstwo zdrowia! :)


Spodobał Ci się ten post? Nie przegap następnego wpisu! Polub "Świat młodej mamy" na Facebook'u :)